logo

Dobrodošli v Centru Zana

Znanja, tehnike za izboljšanje kvalitete življenja predstavljamo z zavedanjem in na praktičen način. Učimo, da je dihanje, gibanje in kvalitetna prehrana edini način za preprečitev slabega počutja in bolezni.
Osnovni kontaktni Podatki
Branka Reherman 031728332
Manja Reherman 041399716
Jure Reherman 041373638
Zalika Tisnikar Lamot 031864923
Pika Klančnik 041 442 876
Ljudmila Brezigar 041 388 682
Ivana Pranjič 040216992
Dalibor Pavlović 031 247 096
Polona Kuzman 031 211 118

Pon - Pet 8.00 - 22.00 Ned 8.00 - 15.00

031 728 332

Ljubljanska cesta 25C, 3320 Velenje

Nazaj

Zalika Tisnikar Lamot – Bownova terapija

Bownova terapija

Bownova terapija je nežna manualna tehnika, pri kateri terapevt s specifičnimi bownovimi potezami preko vezivnega tkiva aktivira avtonomni živčni sistem. Organizem se na dražljaje odzove s prirojenim mehanizmom samoregulacije na mišičnem, nevrološkem, hormonalnem, limfatičnem, emocionalnem in energetskem sistemu.

Terapevt med terapijo preko mišic, tetiv in ligamentov na specifičnih lokacijah v telo vnaša posebne poteze, ki so sestavljene v določena zaporedja. Terapija vpliva na sprostitev mišično-fascialne napetosti, izboljša limfni in krvni pretok, izboljša gibljivost in zmanjša bolečine. Aktiviramo parasimpatični del živčni sistem, ki je v sodobnem življenju pogosto pod prevlado simpatičnega dela, kar izredno pomirjujoče deluje na celoten organizem. Med terapijo spremljamo odzive organizma. Med zaporedji so krajši odmori, ki omogočijo organizmu nemoten odziv.

Terapija je tako nežna, da jo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic. Terapija lahko tudi dopolnjuje načine zdravljenja, ki jih nudi moderna medicina.

Večina bownovih potez sovpada z akupunkturnimi točkami in meridiani, kar vpliva na energetski sistem.

Bistvo terapije predstavljajo “Bownove poteze”, ki jih terapevti izvajamo na specifičnih lokacijah na mišicah in fasciji, tetivah in indirektno na živčnih ovojnicah. Začetni dražljaj vnesemo preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme.

INDIKACIJE

Bownova terapija je v rokah strokovno usposobljenega terapevta zelo učinkovita. Primerna je za večino težav na strukturnem in visceralnem področju.
Pogosto nas učinki presenetijo, saj so glede na nežnost in potek terapije premo-sorazmerno večji.


Bownova terapija izboljša delovanje celotnega organizma, še posebej pa je učinkovita pri naslednjih težavah:

  • Glavoboli, migrene, sinuzitisi
  • Motnje v limfnem sistemu
  • Fibromialgija
  • Rehabilitacija po operacijah in poškodbah
  • Stres, akutna in kronična utrujenost
  • Bolečine v hrbtnem področju in vratu zaradi degenerativnih sprememb, poškodb in operacij
  • Motnje v delovanju notranjih organov (astma, težave s prebavnim traktom, težave z zanositvijo)
  • Nevrodegenerativna obolenja (multipla skleroza, Parkinsonova bolezen) – kot podporna terapija
  • Lajšanje težav v nosečnosti in po porodu, kolike pri dojenčkih
  • Težave s sklepi (bolečine, otekline, vnetja, zmanjšana gibljivost, kot posledice poškodb ali obrabe) pri adhezivnem kapsulitisu v rami, teniškem komolcu, sindromu zapestnega kanala, sindrom čeljustnega sklepa, kolkih, kolenih, gležnjih in ostalih sklepih, artritis

Zgodovina Bownove terapije

Zgodovina Bownove terapije je že nekaj časa zgodba z mnogo različicami, ki se promovirajo kot resnica. V preteklosti so krožile številne neresnične zgodbe, nekatere od njih krožijo še danes.

Bownovo terapijo je razvil Thomas Ambrose Bowen, samouk, ki se je rodil 18. aprila 1916 v Brunswicku v Viktoriji, umrl pa 27. oktobra 1982 v starosti 66 let. Tom je zaključil 8 razredov osnovne šole in se zaposlil kot navaden delavec v tovarni, saj njegovi starši niso imeli posluha za nadaljnje izobraževanje. Zelo ga je zanimala zgradba živalskega in človeškega telesa. Imel je poseben dar ter željo pomagati ljudem z gibalnimi težavami. Svoje terapevtsko znanje je nenehno nadgrajeval in razvijal z vključevanjem v več lokalnih nogometnih klubov, kjer je delal kot maser in pomagal trenerjem pri ogrevanju igralcev. Bolj ko je razvijal svoje terapevtske sposobnosti, več ljudi je prihajalo k njemu po pomoč z najrazličnejšimi težavami kot so bolečine v hrbtu, vratu, športne poškodbe in druge mišično skeletne težave. Znanje je črpal iz različnih strokovnih knjig, od anatomije človeškega telesa do tradicionalne kitajske medicine, akupunkture in shiatsu masaže.

Bowen ni imel formalne zdravstvene izobrazbe in je opisal svoje sposobnosti kot “darilo od Boga”. Samega sebe je imel za osteopata. Javna raziskava, ki jo je izvedla avstralska vlada v Victoriji, je pokazala, da je Tom zdravil približno 13.000 bolnikov na leto, z 80-odstotno stopnjo uspešnosti pri simptomih, ki so bili povezani s širokim spektrom zdravstvenih stanj. Bowen ni dokumentiral svoje tehnike, pri delu ga je opazovalo nekaj terapevtov, ki so po njegovi smrti vsak na svoj način interpretirali njegovo delo. Šele nekaj let po njegovi smrti so terapijo poimenovali po njem kot izraz “Bownova terapija”.

O MENI

Že od malih nog je rada pomagala drugim. Njen dedek, ki je bil njen vzornik, jo je navdihnil z zdravstvenim znanjem. V gimnaziji se je vključila med prostovoljce in obiskovala varovance v domu starejših občanov. Izredno so jo zanimale gibalne in manualne tehnike, zato se je odločila za študij fizioterapije in se po zaključku leta 2001 zaposlila v Termah Topolšica ter kasneje v Termah Dobrna, kjer se je srečala s širokim spektrom fizioterapevtske obravnave bolnikov in pridobila več kot deset let bogatih izkušenj.

Vse od študija dalje je nadgrajevala svoje znanje na različnih področjih in ga uporabljala pri vodenju vadb (Pilates vadba, vadba za nosečnice, vadba s terapevtskimi žogami in trakovi, vadba mamic z dojenčki, vadba pri starostnikih) ter izvajanju različnih manualnih oblik terapij (mobilizacija, PNF, miofascialne prožilne točke, Mulligan koncept, fizioterapevtska obravnava nevrološkega bolnika, medi-tape, terapevtska masaža, reiki).

Leta 2003 se je prvič srečala z Bownovo terapijo in imela priložnost začutiti njene učinke na sebi. Tehnika jo je zaradi nežnega a neverjetno hitro učinkujočega pristopa povsem prevzela in še v istem letu je uspešno zaključila tečaj. Kasneje je postala inštruktorica šole BTE Bowen Therapy Essentials. Terapijo je pri svojem delu nemalokrat uporabila tam, kjer so vse ostale metode odpovedale in le ta se je vselej izkazala s svojo učinkovitostjo.

Njeno vodilo pri izvajanju terapij je spoštljiv odnos, poslušanje in subtilno zaznavanje pacientovega telesa ter prepričanje o zmožnosti homeostaze, zato se je ves čas nagibala k nežnejšim tehnikam in metodam. Leta 2016 je zaključila Emmett terapijo in postala Emmtech tutorka. Je inštruktorica metode TRE 1. stopnje (vodenje posameznikov). Ves čas se dodatno izpopolnjuje na področju Bownove terapije in drugih manualno-energetskih terapij, pridobila je tudi licenco za inštruktorico – The Importance of Symmetry and Textbook Procedured. Od leta 2013 ima svojo prakso, kjer uspešno uporablja vse svoje znanje.

KONTAKT

T: 031 864923
E: zalika.lamot@gmail.com

Share
Center Zana

Znanja, tehnike za izboljšanje kvalitete življenja predstavljamo z zavedanjem in na praktičen način. Učimo, da je dihanje, gibanje in kvalitetna prehrana edini način za preprečitev slabega počutja in bolezni.